Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2024 nr. 83

 

1

 

 

Nieuwe publicatie bij het Algemeen Rijksarchief depot Joseph Cuvelier
‘Algemene Onderrichtingen’ voor repressiebeleid

 

   

 

Het archief van de Dienst voor Algemene Onderrichtingen van het auditoraat-generaal bij het Militair Gerechtshof is ontsloten met een gepubliceerde inventaris. Het belang van de dossiers van deze dienst voor het onderzoek naar de vervolging van de collaboratie na de Tweede Wereldoorlog, de zgn. repressie, kan moeilijk overschat worden.
De Service des Instructions Générales had immers de opdracht om de magistraten te voorzien van een corpus aan beleidsdocumentatie met betrekking tot "alle kwesties inzake de interpretatie van wetten, besluiten enz., alsook alle principekwesties". Efficiëntie en uniformiteit in vervolgingsbeleid en rechtspraak waren de ordewoorden. In de loop van zijn bestaan produceerde de dienst duizenden min of meer thematische dossier(tje)s, geordend op basis van een rubriekenstelsel, inclusief omvangrijke ‘varia’-afdeling.
De Dienst voor Algemene Onderrichtingen werd eind 1953 opgeheven. Zijn strikt documentaire taken gingen over naar een nieuwe Documentatiedienst, die tot de afschaffing van het militair gerecht in vredestijd (2003) bleef bestaan. De Documentatiedienst heeft de dossiers van zijn voorganger systematisch doorploegd om zijn eigen, nieuwe dossiers te stofferen met stukken over allerlei onderwerpen die ook na de repressie nog relevant waren voor de militaire rechtscolleges.
De archieven van de Dienst voor Algemene Onderrichtingen zijn te raadplegen in het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier (ARA2).

De inventaris kunt u als PDF-document hier downloaden.

 

 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]