Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2024 nr. 80

 

1

 

 

Boek: Een bijdrage tot de geschiedenis van Reninge

 

   

 

In een eerste hoofdstuk wordt de structuur van Reninge voor 1795 behandeld. Het dorp was samengesteld uit enkele heerlijkheden en één district. Met de Franse Revolutie komt aan deze structuur definitief een einde.
In een tweede deel wordt brandhout gemaakt van de wijdverspreide mening dat Lodewijk XIV aan de basis ligt van ‘XIIII’, dat op de voorgevel van het kasteel voorkomt. Tegelijk wordt een verrassend alternatief geformuleerd, dat aantoont dat ‘XIIII’ een heel andere en zinvolle betekenis heeft. Dit brengt ons bij de familie Gand-Vilain, die ook de heren (later de prinsen) van Izegem levert. Zij verbleven niet in Reninge, maar hadden zich vooral in Frankrijk gevestigd. Een zeldzame keer kwamen ze op bezoek, zoals op 12 juni 1768, een visite die tot nu een hiaat vormt in de literatuur en blijkbaar alleen in het archief van Reninge is terug te vinden.
Een derde onderwerp betreft de omvang en betekenis van het patrimonium van de heren van Reninge, tevens prinsen van Izegem. Waar vinden we hun eigendommen? Waar en hoe oefenen zij hun macht uit?
Met de Franse Revolutie breekt een nieuw tijdperk aan. Elisabeth Pauline de Gand, laatste vrouwe van Reninge, wordt in 1794 onthoofd in Parijs. Ondanks vele problemen komen haar bezittingen terecht bij haar dochter, getrouwd met de hertog van Arenberg. Zo komen de 38 eigendommen in Reninge in 1812 terecht in het patrimonium van Arenberg. Ze worden in 1829 en 1841 verkocht. Deze verkopingen worden besproken.
Het werk telt 157 blz., A4-formaat en kost 25 € (+8 € verzendingskosten).
Het is verkrijgbaar bij de auteur mailto:joel.snick@telenet.be met rekeningnummer
BE57 0001 1117 5235.

 

 

 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]