Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2023 nr. 74

 

1

 

 

Heemkring ‘De Poperinghenaar’ Poperinge: publicatie: George Sutherland 1921-2022. De Schotse Poperingenaar.

 

   

 

Onlangs overleed George Sutherland in de gezegende leeftijd van 100 jaar. In Poperinge en de wijde omgeving was hij niet alleen bekend om zijn lange carrière op de 'Engelse kerkhoven', meer bepaald het Lyssenthoek Cemetery, maar vooral om zijn innemende vriendelijkheid en zijn hulp bij verschillende projecten o.a. het behoud van Talbot House.
De auteur, Bertin Deneire, leidt ons in dit boek door het leven van George, een aaneenschakeling van hoogte- en dieptepunten.
George, de zoon van een Schot die tijdens de Eerste Wereldoorlog instond voor het begraven van overleden militairen op Lyssenthoek Cemetery en die op het einde van de Eerste Wereldoorlog huwde met Marietje van de Boonaert.
De auteur begint met een korte levensschets van de ouders van George, leidt ons door zijn jeugd in Poperinge en in Schotland, zijn eerste korte periode op Lyssenthoek Cemetery.
Tijdens de meidagen '40 moest hij als Brit hals over kop vluchten voor de Duitsers, een spectaculaire helletocht vol onverwachte tegenslagen.
Vele ouderen hebben zich jarenlang zijn uitroep 'Leve de Zwynlandreke' herinnerd. Na de oorlog startte hij opnieuw zijn werk op Lyssenthoek Cemetery, zijn 'speeltuin' toen hij een kleine jongen was en zijn werkterrein gedurende meer dan 40 jaar.

Deze publicatie kost bij voorintekening (tot 24/02/2023) 8 euro op rekeningnummer BE 55 0689 4355 9544 van ‘heemkring De Poperinghenaar’. Na verschijnen (maart 2023) is dit 10 euro. Een exemplaar verzonden met de post (+ 3,50 euro). Ook verkrijgbaar in de lokale boekhandel in Poperinge.

 

 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]