Ook na 125 jaar blijft het herdenken van de Eerste Wereldoorlog zinvol
In 2022 werd de archeologie van de Eerste Wereldoorlog 20 jaar oud. In deze korte tijd groeide de slagveldarcheologie uit tot eenvolwaardige discipline binnen de archeologische wereld. In de eerste 10 jaar gebeurde het onderzoek nog hoofdzakelijk door de Vlaamse overheid, daarna namende archeologische bedrijven het werk over, waarbij vaak dezelfde gepassioneerde WO I-archeologen de opgraving uitvoerden.
Eén van hen is Simon Verdegem, die in 2012 één van de eerste grote WO I-onderzoeken uitvoerde in Mesen. Rondom de stad werd een riolering aangelegd en zo kon een doorsnede door het frontlandschap worden opgegraven. Enkele jaren later deed hij nog zo’n doorsnede bij het gigantische Fluxysproject tussen Roesbrugge en Maldegem. In 2018 slaagde hij erin om via crowdfunding voldoende budget te verzamelen voor de opgraving van het Duitsebolwerk Hill 80 te Wijtschate.
Tijdens deze lezing geeft Simon Verdegem een overzicht over de slagveldarcheologie in de Westhoek. Naast de toelichting rond de grote archeologische opgravingen komen ook de onderzoeksprojecten naar de evolutie van loopgraafstructuren of de omgang met vondsten van stoffelijke resten aanbod.
Datum: 10 november 2023.
Plaats: Lange Max Museum, Clevenstraat 2, Koekelare.
Aanvang 19 uur.
Inkom: leden: 10 euro.