Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2023 nr. 77

 

1

 

 

Heemkring Stichting Aubert-Tillo Van Biervliet: tentoonstelling en boek over 200 jaar klooster in Gits

 

   

 

Tijdens het kermisweekend in Gits (9-11 september 2023) worden er elk jaar talrijke randactiviteiten georganiseerd. Dit keer stelt de heemkring A.T Van Biervliet in hun lokaal (De blekne moane - Oud Gemeentehuis, Marktplein) tentoon rond 200 jaar klooster in Gits.
Het klooster van de Zusters van Sint-Vincentius werd gebouwd in 1879 en fungeerde als moederhuis van de Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo. Dezen hielden zich bezig met het onderwijs. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het klooster door de Duitsers bezet en het liep schade op. In 1933 werd het klooster vernieuwd, waarbij oudere onderdelen in het nieuwe klooster werden geïntegreerd.
In 1970 woonden er nog honderd zusters in het klooster, in 2019 nog 16, waardoor een aanzienlijk deel van het grote complex leeg is komen te staan.
Er zijn volop plannen om het klooster  meer en meer in te richten voor sociaal-culturele instellingen. Een groot gedeelte zou gesloopt worden, maar de tuinmuur en de Mariagrot zouden bewaard blijven. Door het verdwijnen van het klooster kan de site een invulling krijgen ten dienste van de maatschappij.

Wie graag de geschiedenis van dit klooster wilt leren kennen, kan inschrijven op een te verschijnen boek over deze gemeenschap (172 blz., ruim 200 foto’s).
U schrijft daarvoor 28 euro over op BE 29 9794 2538 0064 van de Heemkring A.T. van Biervliet met vermelding van naam en adres. U kan op de tentoonstelling ook intekenen.

.

 

 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]