Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2023 nr. 77

 

1

 

 

Koninklijke Heemkring ‘Aan de Schreve’ zoekt werken van kunstenaarsfamilie Boudry:
“Een naam erg verbonden aan Poperinge”

 

 

   

 

Wij heeft thuis een Boudry hangen? Heemkring Aan de Schreve is op zoek naar eigenaars van een of meerdere werken van de kunstenaarsfamilie Boudry. De bedoeling is een zo volledig mogelijke overzichtspublicatie en een tentoonstelling te maken. “Veel families koesteren hun ‘Boudry’.”
In de zomer van 2024 plant de Koninklijke Heemkring Aan de Schreve een overzichtstentoonstelling gewijd aan de familie Boudry. De tentoonstelling zal onderdak vinden in de kapel van de voormalige zusters Benedictinessen in de Boeschepestraat. “De familie Boudry is erg verbonden met Poperinge en telt heel wat kunstenaars”, aldus Isabel Decrock, bestuurslid van heemkring Aan de Schreve. “Bij de huidige Poperingenaar is vooral Nele Boudry gekend. Zij was tot in 2015 lerares in de Stedelijke Kunstacademie. Momenteel leeft en werkt ze in Zuid-Frankrijk.”

Antwerpen

Wat oudere stadsgenoten zullen zich ongetwijfeld ook haar vader Paul Boudry (1925-2001) herinneren. De fotograaf die schilderde in zijn vrije tijd. Meest gekend in de Poperingse huishoudens is Jules Boudry (1888-1951). Hij liet een omvangrijk oeuvre na dat wijdverspreid is in Poperinge en ver daarbuiten. Veel families koesteren hun ‘Boudry’. Ook de oom van Jules Boudry, Aloïs Boudry (1851-1938) was een vermaard kunstenaar, afkomstig van Ieper en vooral actief in Antwerpen en Oostduinkerke
Nele, Paul, Jules en Aloïs Boudry zijn de kernfiguren van de tentoonstelling in 2024. Hiervan zullen we het meest werken exposeren.” Maar de familie Boudry had en heeft nog meer kunstenaars in haar rangen. Zij komen eveneens aan bod in de tentoonstelling, maar met een beperkt aantal werken. “In het Antwerpse vinden we de zoon en kleinzoon terug van Aloïs Boudry: Rob(ert) (1878-1961) en diens zoon Paul (1913-1976).

Helena

Ook in West-Vlaanderen zijn de Boudry’s goed vertegenwoordigd. De kinderen van Jules Boudry: Noël (1926-1995), Marie-Thérèse (1930-2019), Raf (1933-2011), Jos (1938-2022) en fotograaf Paul (1925-2001) hebben heel wat gerealiseerd. Ook Jules’ broer Alfons Boudry (1889-1968) en zijn dochter Helena (1939) zijn geen onbekenden in het kunstwereldje. Ook kleinkinderen Nele, maar ook Katrien Boudry uit Wevelgem en Chantal De Craemer uit Brasschaat (dochter van Marie-Jeanne Boudry) leveren voortreffelijk werk.”

Inventaris

De heemkring wil van het werk van al deze mensen een zo volledig mogelijk inventaris maken. Daarom een oproep naar het brede publiek: maak je kenbaar als je een Boudry in huis hebt hangen. Doel is te komen tot een overzichtspublicatie. Heb je thuis een ‘Boudry’ hangen? Laat dit weten op het adres info@aandeschreve.be. “Vermeld mogelijks de titel, het jaar, de grootte en nuttige info over het werk. Indien gewenst bewaren we je anonimiteit”, zegt Isabel Decrock. “We vragen echter steeds: mag je werk worden opgenomen in de publicatie en mag je werk worden geëxposeerd op de overzichtstentoonstelling? De werken van de expositie worden verzekerd voor de geschatte waarde.”

.

 

 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]