Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2023 nr. 77

 

1

 

 

40 jaar Arsbroek – Het Hervé Stalpaertfonds

 

   

 

Van 9 tot en met 16 september kunt u in de hoofdbibliotheek Biekorf van Brugge (Van Ackerzaal) terecht voor de tentoonstelling ingericht door de heemkring Arsbroek. De toegang is gratis.
Wie was Hervé Stalpaert?
Stalpaert was een zoon van de telegrafist Arthur Stalpaert en Maria Staelens. Het gezin woonde tegenover het voetbalplein van Cercle Brugge en deze sport werd zijn lievelingsontspanning.
Na een paar middelbare scholen te hebben bezocht, werd hij in 1931 leerling in de Normaalschool Sint-Thomas in Brussel. In 1936 werd hij onderwijzer in de Sint-Kristoffelschool in Assebroek. Hij huwde in 1938 met kleuterleidster Simonne Sercu en ze kregen zeven kinderen.
In 1940 werd hij als krijgsgevangene naar Oost-Pruisen gevoerd, waar hij werkte als landbouwersknecht. Hij keerde naar huis terug in februari 1941.
Van 1946 tot 1951 was Stalpaert druk bezig met het schrijven van geschiedenishandleidingen voor het lager onderwijs, die werden gedrukt en uitgegeven door J. Van In in Lier. Van 1961 tot 1965 publiceerde hij bij Van In 25 reeksen van telkens 8 prenten met historische commentaar.
De Kristoffelschool werd omgevormd tot de lagere afdeling van het nieuwe Onze-Lieve-Vrouwecollege en Stalpaert was er schoolhoofd van 1955 tot 1969.
Hij werd vooral volkskundige, in het kielzog van Jos De Smet, Antoon Viaene en Egied Strubbe. Zijn belangstelling ging vooral naar de volksvertelsels en later ook naar het volkslied.

.

 

 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]