Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2023 nr. 75

 

1

 

 

Koninklijke Heemkring Aan de Schreve: voorintekening: ‘De passies van een verzamelaar – De Collectie van meester Hendrik Adriaen’.

 

   

 

Hendrik Adriaen die in Brielen in 1868 werd geboren was een bijzonder veelzijdig man. Enkele jaren na zijn geboorte verhuist hij naar Vlamertinge om uiteindelijk in 1896 in Poperinge te belanden. Naast een drukke private veeartsenpraktijk en zijn functie als officieel keurder had hij een enorme passie voor archeologie en geschiedenis. Hij staat dan ook gekend als Poperinges eerste amateurarcheoloog die pas decennia later navolgers heeft gekend in de streek. Bovendien was hij een gepassioneerd verzamelaar van antiquiteiten gaande van munten en penningen over archeologische artefacten tot aardewerk, beelden en veel ‘heemkundige’ voorwerpen. Zijn verzameling stond na verloop van tijd van heinde en verre gekend en hij voerde een drukke correspondentie met tal van specialisten, verzamelaars en antiquairs. Zijn verzamelwoede ging heel ver: of het nu streekeigen stukken waren of van randgebieden (gaande van Limburg tot ver in Frans-Vlaanderen), of het nu betrekking had op de regionale geschiedenis of de veeartsenij: hij verzamelde werkelijk alles.
Na zijn overlijden in 1951 kwam zijn verzameling bij zijn kinderen terecht. De stad Poperinge had in 1951 de collectie met betrekking tot Poperinge gekregen maar door de desinteresse van het stadsbestuur kwam er van het beloofde stadsmuseum niets terecht. Het Museum Meester Adriaen in Poperinge dat het initiatief was van zijn zoon Fernand kende maar een kortstondig bestaan en na de sluiting werd een deel van de collectie verkocht.
Evenwel zijn zowat alle Poperingse stukken, zowel archeologische als antiquarische, bewaard gebleven bij de erfgenamen. De Heemkring Aan de Schreve vond het dan ook de ideale gelegenheid om voor het eerst een overzichtstentoonstelling te houden van zowel de archeologica als de kunstcollectie van Meester Hendrik Adriaen. Deze unieke tentoonstelling loopt van 1 juli tem 15 augustus in de Kapel van de Zusters Benedictinessen (Boeschepestraat). Tegelijkertijd verschijnt er een boek over Meester Hendrik Adriaen en zijn collecties: ‘De Passies van de verzamelaar’ van de hand van onze hoofdredacteur, historicus Kristof Papin, die tevens optreedt als curator van de tentoonstelling.
Tot 1 juni 2023 kan men intekenen op dit boek door overschrijving van 35 euro met vermelding ‘Boek Meester Adriaen’ op BE59 0682 4060 8426 van de Konklijke heemkring Aan de Schreve. Niet-leden betalen 40 euro.
Het boek kan afgehaald worden tijdens de boekvoorstelling op 30 juni 2023 en tijdens de openingsuren van de tentoonstelling in de kapel van het klooster van de Zusters Benedictinessen (Boeschepestraat, Poperinge). De tentoonstelling loopt van 1 juli tot 15 augustus 2023 en dit telkens op vrijdag, zaterdag en zondag van 10 u. tot 17 u.
Het boek wordt nadien te koop aangeboden op de tentoonstelling voor de prijs van 45 euro.

 

 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]