Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2022 nr. 71

 

1

 

 

Heemkundige kring Zedelgem
Voordracht: ‘Genetische revolutie in familiegeschiedenis’

 

 

 

Vrijdag 25/11/2022 om 19.30 uur in het dienstencentrum Jonkhove, Aartrijksestraat 9 8211 Aartrijke. Toegang: 5 euro.
Wat betekent biologische afstamming en genetische verwantschap voor de familie-geschiedenis? Hoe gaan we via DNA op zoek naar onze (verre) biologische voorouders? In zijn bevlogen stijl zal Prof. dr. Maarten Larmuseau (KU Leuven en UAntwerpen) tijdens deze lezing de allernieuwe inzichten in de genetische genealogie voorstellen.
Wie waren mijn voorouders? Hoe en waar leefden ze? En wie uit de regio is een verre verwant van mij? Veel kans dat u zich dergelijke vragen ooit heeft gesteld. Volgens een recente enquête blijken maar liefst 7 op 10 Vlamingen interesse te hebben in uw familiegeschiedenis. Heel wat mensen gaan ook daadwerkelijk op zoek naar antwoorden rond hun afkomst. Genealogie en stamboomkunde zijn daarom onder Vlamingen bijzonder populaire hobby’s. Tegenwoordig bestaat die hobby niet alleen maar uit het opzoeken van akten in stoffige archieven maar ook in het laten analyseren van je DNA. Het erfelijk materiaal dat in het DNA van iedere persoon geschreven staat, is immers een levend archiefdocument waarin genetici op zoek gaan naar sporen uit het verleden. Wanneer stambomen gekoppeld worden aan genetische gegevens, kunnen er daarom nieuwe inzichten verkregen worden over de geschiedenis van iemands familie en regio. Het nut van DNA binnen de genealogie zal worden voorgesteld tijdens een boeiende lezing, waarin o.a. koekoekskinderen, vrouwelijke stambomen, Spaanse Furies, en koning Albert I een hoofdrol zullen spelen.

Prof. dr. Maarten Larmuseau is Vlaams geneticus en bioloog, gespecialiseerd in genetische genealogie en populatiegenetica is werkzaam bij KU Leuven, UAntwerpen en Histories vzw.

 

 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]