Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2022 nr. 71

 

1

 

 

PARCUM zoekt !

 

 

 

Het project 'Kapelletjes in Vlaanderen' heeft als doel alle kapellen in Vlaanderen op één landingspagina of platform samen te brengen waarop iedereen laagdrempelig zijn of haar eigen lokale kapel zelf kan inventariseren. Omdat Vlaanderen bijzonder veel kapelletjes telt, is PARCUM uiteraard niet in staat om die allemaal zelf in te voeren. We willen daarom beroep doen op lokale enthousiastelingen die vaak al over heel wat materiaal beschikken. Denk maar aan de vele werken van heemkundige en geschiedkundige kringen.
De focus ligt niet alleen op het invoeren van het gebouw zelf, maar ook op de vele verhalen, tradities en praktijken die al decennia aan kapellen verbonden zijn. Vaak hebben die tradities en praktijken een directe link met de kapelboom of kapeltuin. Denk maar aan het hangen van lintjes in de kapelhaag of boom om een goede zwangerschap af te smeken. We nemen dus zowel het onroerend, roerend als immaterieel erfgoed mee, waarbij we de klemtoon op het roerend en immaterieel erfgoed leggen.

Naast die inventarisatie willen we graag een inspiratiegids samenstellen met allerlei voorbeelden en activiteiten om met een kapel aan de slag te gaan. Aan de slag gaan mag je hier breed interpreteren: van subsidiemogelijkheden om je kapel te restaureren, naar het organiseren van een kunstroute langs verschillende kapellen tot het aanleggen van een buurttuin rondom een kapel waar de buurt vaak afspreekt. Projectoproepen zoals ‘Buurten op den Buiten’ van de Koning Boudewijnstichting (ism Vlaamse Landmaatschappij) kunnen evengoed een onderdeel zijn van de inspiratiegids. Aan de hand van die projectoproep kunnen mensen een subsidie aanvragen om lokaal rond sociale cohesie te werken.

We zijn nog volop op zoek naar aanvullende activiteiten die we in de inspiratiegids kunnen stoppen. Welke werking hebben jullie rond kapellen waar we vanuit de inspiratiegids kunnen naar verwijzen? Welke activiteiten worden er onder andere rond en met kapellen georganiseerd? Hebben jullie zicht op subsidies of organisaties die eveneens in de inspiratiegids kunnen ‘gestopt’ worden?
Heb je weet van zulke activiteiten? Deel ze aan de hand van onderstaand formulier.
https://forms.office.com/r/J6CL3F5R0v

 

 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]