Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2022 nr. 71

 

1

 

 

De grisailles en het kunstpatrimonium van de Duinenabdij
Kunst uit de Duinenabdij

 

   

 

Schitterende handschriften, beeldhouwwerken, verbluffende schilderijen gemaakt door Vlaamse Meesters als Memlinc of Van der Goes … Hoe prestigegeil waren de abten van Ten Duinen in het bestellen van wat nu Topstukken van de Vlaamse Gemeenschap zijn? Waar vinden we vandaag dit prachtige kunstpatrimonium? En wat kon helaas niet meer gered worden?

Voor de conferentie ‘De Grisailles en het kunstpatrimonium van de Duinenabdij’ nodigt het team van Abdijmuseum Ten Duinen sprekers uit die terugblikken op vele eeuwen kunst tussen de abdijmuren van Ten Duinen.
Vooruitblikken doen we ook, naar de nieuwe museale opstelling op Ten Bogaerde, één van de vroegere uithoven van de Duinenabdij en zelfs even de abdij zelf.

Met o.a. directeur van het Abdijmuseum Dirk Vanclooster en ontwerpteam Callebaut Architecten over het nieuwe museale project op Ten Bogaerde, ere-hoofdarchivaris van Brugge Noël Geirnaert over het kunstpatrimonium van de Duinenabdij en gewezen hoofd Historisch Fonds Openbare Bibliotheek Brugge Ludo Vandamme over haar handschriften. Ook Karen Bonne (Koninklijke Instituut voor het Kunstpatrimonium) neemt het woord over de grisailles of grijsschilderijen en het voorbereidend onderzoek voor de restauratie. We sluiten af met een panelgesprek.

Praktisch:
Vrijdg 18 november 2022 van 14 uur tot 17 uur met aansluitende receptie in CC Casino Koksijde, Theaterzaal. Inschrijving 4 euro met dit formulier.

 

 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]