Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2022 nr. 69

 

1

 

 

Op de boekenplank:
‘Tielt Brandt. 1940. Ooggetuigen

 

 

 

   

 

Meer dan 40 jaar lang kon Jan Vandermeulen, huisarts, luisteren naar mensen. Luisteren naar klachten, luisteren naar hun leven, naar hun vreugden en pijn. Veelal kwam de oorlog ter sprake met zijn angsten. Angst voor de inval. Angst voor de bezetting.
Op honderden kleine consultatiepapiertjes verzamelde Jan Vandermeulen geduldig deze verhalen-uit-het-hart. Nu brengt hij met dit boek een indrukwekkende selectie bijeen van deze grotendeels vergeten geschiedenissen. Het vormt een Tielts fresco over de schaduw van het noodlot. Lijden, geweld en dreiging overvallen u, levensecht. 
De auteur documenteert 18 dagen van ontreddering en overlevingsstrijd. Van 10 tot 28 mei 1940 worden de feiten rechtstreeks uit de mond van de vertellers, koel en met precisie, gedoseerd, dag per dag, op rij gezet. Elke dag is een splinterbom. De tekst is gebaseerd op meer dan honderd orale bronnen die historisch omkaderd worden. Het is luisteren naar tal van verschillende stemmen die ieder op hun eigen manier, de inval in Tielt in 1940 verwoord hebben.
De teksten wisselen van stijl en taal en worden historisch gekaderd in de ‘grote Belgische geschiedenis’ en geïllustreerd met autobiografische familiegetuigenissen van de auteur zelf en uittreksels uit de Vlaamse literatuur over de inval in de Tieltse regio.
Het werk kan besteld worden bij de heemkring ‘De Roede van Tielt’. Het kost 20 euro en dit bedrag (+ ev. € 9 portkosten) dient overgeschreven te worden op BE 93 7310 3810 1167 met vermelding ‘Tielt Brandt. 1940 Ooggetuigen’.

 

 

 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]