Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2022 nr. 68

 

1

 

 

 

Boek Meulebeekse wielerhelden.
Meulebeke een eeuw op de koersfiets

 

   

 

Omstreeks 1900 raakt Vlaanderen in de ban van de fiets en de wielrennerij. Meulebeke ligt middenin de bakermat van de nieuwe volkssport, die generaties zal boeien en flinke kampioenen oplevert. Nog vóór de Eerste Wereldoorlog heeft de gemeente een velodroom. Tussen de twee wereldoorlogen is het hard labeuren en vinden kampioenen de weg naar Noord-Frankrijk en de Verenigde Staten.
Vanaf 1945 is de wielermicrobe niet meer te stuiten.
De Omloop Mandel-Leie-Schelde en Vorst-Meulebeke, samen met het legendarische Sportverbond, maken de gemeente wielergek.
Spilfiguren zijn onder anderen dokter Leo Abeele en de jonge ploegleider Jef Braeckevelt, die beiden talenten uit de wijde regio naar zich toezuigen.
Plaatselijke sportieve uithangborden kleuren gedurende bijna twee decennia de internationale en nationale wielerwereld: Maurice Meersman, Norbert Kerckhove, Walter Boucquet en Daniël Vanryckeghem. Midden de jaren 1970 eindigt het hoogtepunt. Toch blijft de wielersport tot vandaag een feest in Meulebeke.
Het boek is te koop voor de prijs van 32 euro. 210 pagina’s, meer dan 150 illustraties, 21 cm x 29 cm (A4), garenloos genaaid.
Te koop:
1) via de bib van Meulebeke (Karel van Manderstraat 26) tijdens de openingsuren.
2) Wil je het toegestuurd krijgen? Dan betaal je via overschrijving op het rekeningnummer Heemkring Mulenbeca, BE 98 8601 1000 9193 met duidelijke vermelding: wielerhelden + naam & voornaam + woonplaats + mailadres.
Buiten Meulebeke wordt het boek verzonden en betaalt u 40 euro (+ 8 euro verzendingskosten) (binnen België) Alle inlichtingen via mailto:mulenbeca@gmail.com.

 

 

 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]