Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2022 nr. 67

 

1

 

 

Heemdag Wielsbeke

 

   

 

Eindelijk! We kunnen opnieuw samenkomen op onze heemdag. Het wordt, zoals we al verschillende keren gepland hadden, WIELSBEKE!
De heemdag vindt plaats op 11 juni 2022 en we starten in O.C. Leieland – Ooigem
Hier vindt u het volledige programma en hier kunt u inschrijven. Vergeet niet om uw keuze te maken voor de namiddagactiviteit en eventueel voor het avondmaal. Inschrijven kan tot 31 mei 2022 op rekeningnummer BE50 7380 0624 6418 van Heemkunde West-Vlaanderen met als vermelding ‘heemdag 2022’.

Meer uitleg over de namiddagactiviteiten:

Optie 1

SINT-BAAFS-VIJVE : de laatste jaren onderging het dorpscentrum, in de buurt van de oude Leiearm, een ware metamorfose. De pittoreske Sint-Bavokerk uit de 12e eeuw blijft een unieke blikvanger. U krijgt een rondleiding in dit Romaans kerkje en eveneens in André Demedtshuis, het gekende cultuurhuis en museum. Enige uitleg wordt voorzien. Langs het wandelparcours is een bezoek gepland aan het vlasbedrijf Declerck, dat al generaties lang door dezelfde familie gerund wordt. 

Optie 2

WIELSBEKE: begeleide centrumwandeling langs gebouwen die in het verleden een belangrijke rol gespeeld hebben. We starten aan de Sint Laurentiuskerk (markt), het eindpunt is de nieuwe bibliotheek Bibox die gedeeltelijk geïntegreerd werd in de kerk : een doordachte keuze en sterk staaltje van architectuur,  aansluitend volgt een lezing over de geschiedenis van dit gebouw door Erfgoedmedewerkers John en Franck. 


Optie 3

OOIGEM: begeleide wandeling langs historische plekjes en gebouwen die verwijzen naar gebeurtenissen of personen uit het verleden. Op dit parcours ligt ook de geklasseerde drietrapssluis . Maar al bij de start maakt u kennis met de geschiedenis van de Zrs.Benedictinessen die in de omgeving jarenlang hun verblijf hadden.  Erfgoedmedewerkers John en Franck wachten u op in de St-Brixiuskerk (marktplein), waar u even ondergedompeld wordt in de wereld van deze Ooigeme kloosterorde. 


Optie 4

MINDER-MOBIELE-WANDELING: verplaatsing met eigen wagens vanuit OC Leieland - G.Gezellestraat - Ooigem naar de opeenvolgende lezingen in de kerken van Ooigem en Wielsbeke

  1. Deelname aan de voorstelling over de Zrs.Benedictinessen,   in de St-Brixiuskerk - Marktplein - Ooigem (stipt om 14u15)

  2. Begeleid bezoek in Bibox - Markt - Wielsbeke ,  de nieuwe bib (stipt om 16u) met aansluitend een lezing over de geschiedenis van de St.-Laurentiuskerk 

  3. De tijd tussendoor (ca 1u) kan men vrij benutten ; bvb.  een gratis bezoek aan de expo in het A.Demedtshuis/tuin/vernieuwde dorpskern te Sint-Baafs-Vijve of wandeling op het kasteeldomein van Wielsbeke.

 

 

 

 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]