Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2021 nr. 65

 

1

 

 

Getuigenissenproject 15 februari 2022

 

   

 

In samenwerking met Histories en het Rijksarchief loopt er sinds 2019 aan de Vrije Universiteit Brussel het burgerwetenschapsproject ‘Getuigenissen’, een digitalisering- en transcriptieproject dat met de hulp van het brede publiek getuigenverklaringen en verhoren van verdachten uit 18de- en 19de-eeuwse criminele rechtbanken in België verzamelt, digitaliseert en transcribeert. Een eerste deelproject concentreerde zich op materiaal uit de achttiende-eeuwse Brugse schepenbank en de negentiende-eeuwse correctionele rechtbank van het arrondissement Brugge. Meer dan 3000 teksten werden daarbij integraal getranscribeerd door een ploeg van enthousiaste vrijwilligers en zijn sinds kort integraal raadpleegbaar op de website: https://www.getuigenissen.org/general-3.
Binnenkort gaan we van start met de tweede fase van ons project en dit op een nieuw platform. Daarbij is er opnieuw een prominente plaats weggelegd voor Brugge en de provincie West-Vlaanderen. Zo zal het eerste deelproject zich concentreren op achttiende-eeuwse criminele verhoren uit het Brugse Vrije en komt er binnenkort ook materiaal online van het Assisenhof West-Vlaanderen voor de periode 1796-1900.
Op dinsdag 15 februari 2022 om 20 u. is een korte digitale infosessie door Tom  Bervoets coördinator van dit project via Teams in samenwerking met onder meer Heemkunde West-Vlaanderen. Tijdens dit infomoment krijg je meer uitleg over het project, tips over hoe je ermee aan de slag kan gaan en wat er in dit razend interessante bronnenmateriaal allemaal te vinden is. Nadien is er de gelegenheid om vragen te stellen. Bedoeling is om rond 21u af te sluiten. Deelname is gratis, maar aanwezigen moeten vooraf bevestigen door een mailtje te sturen naar getuigenissen@vub.be. Enkele dagen voordien sturen we dan de link waarmee men zich kan aanmelden. 

 

 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]