Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2021 nr. 65

 

1

 

 

Op de boekenplank

 

De Abdij-Kazerne, St.-Sixtus tijdens Wereldoorlog 1
Wie kent niet de trappist van de abdij Sint-Sixtus in Westvleteren? Patrick Libbrecht schreef over de Abdij-Kazerne van Sint Sixtus tijdens Wereldoorlog I. Patrick kreeg toegang tot de archieven van de abdij en putte hieruit onuitgegeven gegevens die menig verzamelaar van Wereldoorlog I en II of Westvleteren kunnen interesseren!
Achtereenvolgens werd de abdij tijdens WO I bezet door Fransen, Engelsen en naar het einde van de oorlog door de Belgische militairen. We vernemen een en ander over de gespannen relatie tussen Broeders en de Engelsen, de sanitaire moeilijkheden en gewoontes van de Fransen en de Broeders brancardiers in de oorlogshospitalen. Interessant is ook het gedeelte over vliegvelden, veldhospitalen, smalsporen en kleine stations die rond de abdij werden ingericht door de Fransen en Britten.

Kostprijs: 20 euro + 6.5 euro voor verzendingskosten, via overschrijving op BE66 001 0874034 43, op naam van Patrick Libbrecht met vermelding ‘De Abdij - kazerne’.Gelieve ook te mailen naar libbrechtpatrick@proximus.be

 

Belgian Photgraphers 1839-1939. A Chronological Bibliography of publications from 1945 to 2020.

Belgian Photographers 1839-1939 is een onmisbare gids voor iedereen met interesse in de geschiedenis van de fotografie in België. Het boek biedt een overzicht van gedrukte publicaties, verschenen tussen 1945 en 2020, over Belgische fotografen die actief waren vanaf de uitvinding van de fotografie tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De chronologische bibliografie wordt gevolgd door een auteurs- en fotografenindex. Deze laatste laat toe alle publicaties terug te vinden waarin een bepaalde fotograaf — professioneel of amateur, met lokale, nationale, of internationale bekendheid — vermeld wordt. Deze Engelse uitgave kan besteld worden (28,30 euro + BTW) op http://www.brepols.net/Pages/ShowProduct.aspx?prod_id=IS-9782503597799-1

 

Bakelandt en de rovers van het Vrijbos
Tweehonderd jaar geleden ging West-Vlaanderen gebukt onder een golf van misdaad en terreur. De Bende van Bakelandt blijft tot op vandaag tot de verbeelding spreken. Bernard Pauwels bewerkte vier episodes uit de volksroman van pastoor Victor Huys tot vier boeiende verhalen, die samen de geschiedenis van Bakelandt weer tot leven brengen. Gewelddadige overvallen, martelingen, moord, verraad, spionage en intriges: een gedroomd scenario voor een meeslepend historisch relaas in feuilletonstijl. Met illustraties van de auteur.
Praktische info: Aantal pagina's: 62 Prijs: € 15,99 incl. verwerk- en verzendkosten naar Nederland en België. Bestellen kan u hier.

 

Burgeroorlog in Beselare. De razzia van 23 juli 1944 en haar nasleep…
Eind maart verschijnt een belangwekkend boek dat een bijdrage wil leveren aan het onderzoek over verzet en collaboratie in de ruime streek van Beselare en Zonnebeke.
Over de Duitse bezetting in 1940 - 1944 is al heel wat inkt gevloeid. Toch is lang niet alles geweten en gekend. Een aantal aspecten van de bezetting bleven tot nog toe onderbelicht of kwamen helemaal nog niet aan bod.
Zo is er over de terreur en contraterreur tijdens de bezetting in de regio Zuidwest-Vlaanderen weinig onderzocht, laat staan gepubliceerd.
De lezenswaardige studie van Kurt Ravyts (°1968) wil een bijdrage leveren aan het onderzoek over verzet en collaboratie in de streek van Beselare.
De razzia van 23 juli 1944, waarbij Duitse politie-eenheden maar ook een deel van het Veiligheidskorps van de DeVlag betrokken waren, bevestigen het drama van een politieke strijd in oorlogstijd.

Het boek bevat uniek en onuitgegeven fotomateriaal, valt op door een eigentijdse vormgeving én bevat informatie die ongetwijfeld ook voor jouw kring interessant zal zijn.
Technische info: cover recto quadri en matte plastificatie, garengenaaid en gekartoneerde kaft, 160 blz. met heel wat fotomateriaal. Prijs 35 euro (na verschijnen 40 euro) op rekeningnummer BE79 2850 5709 4633 van De Zonnebeekse Heemvrienden vzw, Langemarktstraat 44 bus A/001 8980 Zonnebeke. De voorstelling vindt plaats op vrijdag 25 maart 2022.

 

Carlos Heytens, Aarseelse en Kanegemse soldaten in de Eerste Wereldoorlog
Op 10 november 2021 stelde De Roede van Tielt i.s.m. de Stad Tielt een compleet overzichtswerk voor van alle soldaten van Aarsele en Kanegem die tijdens de Eerste Wereldoorlog een korte of lange, verplichte of vrijwillige militaire loopbaan vervulden.
Wie wil begrijpen waarom zijn Kanegemse of Aarseelse voorvader, die in die periode de leeftijd had om ingelijfd te worden, al dan niet aan de militaire dienst kon ontsnappen, vindt het antwoord in dit verhelderend boek.
Deze uitgave, in navolging van de ‘Tieltse soldaten in de Eerste Wereldoorlog’ uit 2017, laat de jonge mannen van Aarsele en Kanegem de revue passeren en biedt een duidelijke kijk op de toenmalige dienstplicht. Heel speciaal wordt uiteraard aandacht gegeven aan de 11 Aarseelse en 6 Kanegemse gesneuvelden.
Dit grondig naslagwerk kan u  bestellen door overschrijving van 20 euro  op rk.nr. van De Roede van Tielt BE93 7310 3810 1167 met vermelding ‘soldaten Aarsele en Kanegem WOI’. Het boek kan afgehaald worden tijdens de openingsuren van onze bibliotheek, Beernegemstraat 3 Tielt, elke zaterdag tussen 10u00 en 11u30 of opgestuurd worden mits supplement portkosten: 8,10 euro

 

Hannes Vanhauwaert, No rudder, De Vliegtuigramp in Aarsele op 2 oktober 1971
Vijftig jaar geleden, op 2 oktober 1971, stortte een Brits passagiersvliegtuig met 63 weerloze inzittenden neer net buiten het centrum van Aarsele. Dit sloeg bij de Aarseelse bevolking – letterlijk en figuurlijk – in als een bom en blijft tot op vandaag nog in het collectieve geheugen verankerd bij de inwoners en toenmalige hulpverleners.
Het zinderende relaas van deze ramp, geschreven door stadsarchivaris Hannes Vanhauwaert,  bekijkt deze vliegtuigcrash vanuit verschillende oogpunten: de getuigen, de slachtoffers, de hulpverleners, de herdenkingen, de mogelijke oorzaken, enz.. Talrijke interviews en grondig archiefonderzoek in het lijvig dossier van het Rijksarchief brachten enkele nieuwe elementen aan het licht.
Dit boek kan u bestellen door overschrijving van 8 euro op rk.nr. van De Roede van Tielt BE93 7310 3810 1167 met vermelding ‘crash Aarsele’. Af te halen tijdens de openingsuren van onze bibliotheek, Beernegemstraat 3 Tielt, elke zaterdag tussen 10u00 en 11u30 of opgestuurd worden mits supplement portkosten: 4 euro

 

De geschiedenis van Wevelgem
Vertrekkend van het manuscript van  vader Jules Vervenne,  en na raadpleging van veel bijkomend archiefmateriaal, schreven Lieven Vervenne en Ludo Vanhove de geschiedenis van Wevelgem. Dit naslagwerk beschrijft meer dan twintig eeuwen Wevelgem vanaf het ontstaan tot de fusie in 1977 en is rijkelijk geïllustreerd met meer dan 300 foto's, documenten, kaarten en affiches.
Kostprijs € 40 (bij verzenden € 48)
Bestellen kan op volgend mailadres : geschiedeniswevelgem@proximus.be en via overschrijving op de rekening van  ‘Familie Vervenne’ ; BE35 7340 5344 0137.

Technische gegevens
formaat: 21 x 26 cm
aantal blz. : 512
vierkleurendruk
iconografie: 300 illustraties
afwerking: garengenaaide hardcover

 

 
 
 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]