Dit monument werd opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog om alle gesneuvelde soldaten uit de gemeente te herdenken en te eren. Voor alle jongemannen die gedurende die 4 verschrikkelijke en wrede oorlogsjaren omgekomen zijn.
Uit het archief van onze kring: “ Het standbeeld staat op de plaats waar op het einde van de oorlog 2 huisjes plat gebombardeerd werden en waar soldaat Jean- Baptist Scheffermeyer uit Mechelen op 23 jarige leeftijd werd neergeschoten door een Duitse sluipschutter (vanuit een keldervenster) op 17 oktober 1918, nog geen maand verwijderd van de wapenstilstand op 11 november. De gemeente Ruddervoorde heeft dan deze plaats aangekocht om een standbeeld te plaatsen.
Het Standbeeld werd op zondag 28 augustus 1921 plechtig onthuld met een prachtige stoet van 44 groepen met paarden en heel wat herdenkingswagens en een 5-tal fanfares.
De huizen waren bevlagd en heel wat gelegenheidsverzen aangebracht, iedereen vierde uitbundig mee. Het merendeel van de lokale verenigingen droegen hun steentje bij.
Als afsluiter van deze merkwaardige dag was er om 21 u een schitterend vuurwerk ”
Het oorlogsmonument in de Torhoutsestraat is dit jaar 100 jaar. De tekst op de voorkant was onleesbaar geworden. Niemand wist nog wat er opgestaan heeft.
Op aandringen van de Heemkunde Kring en in samenwerking van de gemeente Oostkamp werd er een nieuwe voorplaat aangebracht. In de vorm zoals het was.
Op de voorbije 11 november-herdenking werd het monument plechtig onthuld door de plaatselijke NSB- afdeling, burgemeester, de HKK en de schoolkinderen.
Nu is de tekst op de voorkant terug leesbaar, zodat iedereen die er voorbij komt, kan lezen waarom dit standbeeld hier staat.
Vermelden we nog dat Jean-Baptist Scheffermeyer begraven is op begraafplaats te Ruddervoorde en dat dit één van de 4 oorlogsgraven is waarover de HKK het peterschap heeft aanvaard.
|