Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2021 nr. 64

 

1

 

 

Op de boekenplank: Magische gebouwbescherming. Tussen magie en decoratie.

 

   

Onze voorouders leefden in onzekere tijden. Wat was de oorzaak als de oogst mislukte, als een pestbacterie het halve dorp wegmaaide, als de melk verzuurde of het paard ziek werd, als je kind veel te jong stierf ten gevolge van een voor jou onbekende rende? Wat had je verkeerd gedaan, wie had daar schuld aan? Men zag zich belegerd door boze geesten en duivels die klaar stonden om overal onheil aan te richten. Deze magische wereld lag aan de grondslag van dit boek. Wat deed men om zijn gebouw te beschermen tegen bliksem of brand, de bewoners tegen ziekte of dood, de opgeslagen goederen tegen bederf?

Marc Robben deed jarenlang onderzoek naar sporen van bezwerend-beschermende ingrepen op gebouwen: metseltekens, tekens op muurankers, symbolen op nokken, insertie sin gevels en muren, graffiti op natuursteen en hout, brandmerken… het boek brengt voor de eerste maal een uitgebreid overzicht van mogelijke ingrepen op gebouwen om het kwade te weren.
Technische info: 208 pagina’s – full colour – 231 foto’s en tekeningen – 29,95 euro (+ verzendingskosten 6,55 euro). Bestelllen via marc.robben@telenet.be.

 

 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]