Op basis van onuitgegeven bronnen en interviews met de laatste getuigen belichten verschillende auteurs enkele tot hiertoe minder bekende aspecten uit deze woelige periode. De publicatie biedt zo niet alleen nieuwe inzichten, maar schetst ook een genuanceerd beeld van de oorlogsjaren.
Het themanummer telt ca. 180 pagina’s, met illustraties, en bevat volgende bijdragen:
- Het verzet in Kortrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog (Petra Demeyere)
- De Dietsche vesting. Opgang en ondergang van de Nieuwe Orde en haar Bissegemse oorlogsburgemeester (Heili Verstraete)
- Op de vlucht voor de Duitsers: de opvang van joodse kinderen door Kortrijkse burgers en kloosterzusters tijdens de Tweede Wereldoorlog (Piet Boncquet)
- Tussen bevolking en bezetter, tussen collaboratie en verzet. Het stadsbestuur van Kortrijk tijdens de oorlogsjaren (Ruben Mayeur)
- Willem Putman en zijn apologie: een verhelderend egodocument (Karel Platteau)
- Conrad van den Bossche: Oostfrontvrijwilliger uit Kooigem (Pieter Jan Verstraete)
Voorinschrijven op het themanummer kan tot 25 mei 2021 tegen 20 euro via www.leiegouw.be. Na publicatie kun je je bestelling ophalen in het Rijksarchief Kortrijk, Guido Gezellestraat 1. Wie het themanummer per post wil ontvangen, betaalt 7 euro portokosten extra. Na 25 mei kost het nummer 25 euro (port 7 euro), zolang de beperkte voorraad strekt. De Leiegouwleden krijgen het themanummer als aflevering 2021/1 in de bus. Meer info via mailto:info@leiegouw.be en https://leiegouw.be/.
|