Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2021 nr. 60

 

1

 

 

Op de boekenplank: ‘Leonie. Burgemeester tussen dorp en adel’.

 

 

   In 1921 werd jonkvrouw Léonie Keingiaert de Gheluvelt de eerste vrouwelijke burgemeester van België. Haar leven leest als een roman. In het landelijke Geluveld, een dorp tussen Ieper en Menen, raakte ze verwikkeld in talrijke intriges. Ondanks de veranderende maatschappij bleef Léonie vasthouden aan de adellijke privileges van voor de Eerste Wereldoorlog. Als dame de noblesse was ze een eeuw te laat geboren. Als vrouw in de politiek te vroeg.
Karen Derycke en Lee Ingelbrecht, beiden werkzaam in het Memorial Museum Passchendaele 1917, schreven in hun vrije tijd haar levensverhaal. Het boek heeft niet tot doel Léonie als ‘goed’ of ‘slecht’ te bestempelen. Het is een alomvattende biografie die haar politieke carrière overstijgt en gebaseerd is op objectief bronnenonderzoek en unieke archieven. Is ze een grote weldoenster, een feministe avant la lettre of een vurig tegenstander van de kerk? Ontdek Léonies boeiende levensverhaal en unieke, nog nooit gepubliceerde beelden in het boek “Léonie. Burgemeester tussen dorp en adel”.
Tot en met paasmaandag 5 april 2021 kunt u het boek bestellen in voorverkoop voor slechts 27,49 EUR/exemplaar in plaats van 32,49 EUR.
Het bedrag kunt u overschrijven op het rekeningnummer van Prime Productions vzw BE39 0014 9710 9619. Bij de storting dient u uw naam en aantal exemplaren te vermelden.
De officiële boekvoorstelling vindt plaats op vrijdag 23 april 2021. Op 24 (namiddag) en 25 (hele dag) april 2021 gaan de Erfgoeddagen door in de kerk van Geluveld en kunt u uw bestelling daar afhalen.
Het is ook mogelijk om de bestelling per post te laten bezorgen. Hiervoor vragen we om 7,50 EUR/exemplaar bij te storten of bij een grote bestelling zeker iets te noteren bij het veld ‘opmerkingen’.
Zie ook de facebookpagina van dit initiatief.

 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]