logohkwvl

Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2020 - nr. 59

 

1

 

 

Op de boekenplank:
Wapenschilden in Brugse straten
Benoit Kervyn de Volkaersbeke

 
De Brugse straten zijn rijk aan wapenschilden. Wapens en andere heraldische symbolen zijn ontstaan als herkenningstekens van belangrijke families, van burgerlijke en kerkelijke overheden, van landen, steden, koningen, graven, bisschoppen en pausen. Als middeleeuwse stad is Brugge eveneens versierd met wapenschilden van culturele en beroepsinstellingen zoals gezelschappen, ambachten en gilden, van vreemde naties, van broederschappen, zorginstellingen. Zij toonden hiermee hun aanwezigheid in de stad.
Benoit Kervyn de Volkaersbeke brengt een overzicht van de wapenschilden in de Brugse binnenstad, van de drukke Steenstraat tot de kleine Strostraat. De straten staan alfabetisch gerangschikt zodat u snel kunt terugvinden wat u zoekt. Het boek is zeer rijk geïllustreerd met foto’s van oude handschriften, van schilderijen en van details die we op straat kunnen zien.
Veel families, sommige vergeten, andere nog steeds actueel, worden via hun wapenschild nader belicht. Ook oude ambachten en hedendaagse beroepen komen aan bod. Met deze wapens ontmoet u een wereld van verscheidenheid, van diverse vormen en kleuren.
Historisch-maatschappelijk brengt het boek u eeuwen terug in de tijd. De maatschappelijke structuren van het ancien régime komen tot uiting in de wapenschilden. Daar waar nodig kijkt de auteur ook over de Brugse grenzen: omliggende gemeenten, andere landen en streken (Zuid- en Oost-Europa, Mexico, ...). U zult versteld staan van de veelheid aan wapenschilden en andere heraldische emblemen die Brugge sieren.
Het boek bevat ook een uitgebreide index waardoor de lezer de te zoeken informatie snel kan vinden.
Benoit Kervyn is consulent religieus erfgoed bij Musea Brugge. Hij is lid van de Stedelijke Commissie voor Graftekens van Brugge. Tussen 1988 en 2017 was hij algemene coördinator van de Brugse Heilig Bloedprocessie. Als volwaardige Bruggeling is hij ook stadsgids en lesgever voor de gidsenopleiding.

Technische gegevens:
Wapenschilden in Brugse straten - Benoit Kervyn de Volkaersbeke - Hardcover, 22 x 26 cm - 264 blz. overvloedig geïllustreerd. Verkrijgbaar in alle boekhandels Prijs: 39,50 euro (excl. eventuele verzendkosten)

 

 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]