TEN MANDERE IZEGEM ORGANISEERT TENTOONSTELLING “ HET GEBEURDE IN IZEGEM IN 1967 “ ( vijftiende editie)

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

 

In 2002 besloot het bestuur van de Izegemse heemkundige kring Ten Mandere om ieder jaar een tentoonstelling op te zetten over onze stad een halve eeuw terug : herinneren aan feiten en gebeurtenissen die zich 50 jaar geleden hier ter stede hebben voorgedaan, personen memoreren die toen in beeld kwamen en dit alles gesitueerd in een nationaal, en ruimer zelfs, een internationaal kader.

Er werd gestart in 2003 met een retro “Izegem 1953”. Projectleider en ereburgemeester André Bourgeois zaliger maakte er een van zijn belangrijkste punten van binnen het bestuur van Ten Mandere. Al gauw werden zijn naaste medewerkers Jacques Viaene en Freddy Seynaeve toegevoegd. Zijn al te vlug overlijden, eind 2015, noopte de twee medewerkers ertoe zelf het heft in handen te nemen. Zo is Ten Mandere dit jaar aan zijn 15de editie toe.

 

Vanaf 15 december 2017 tot 15 januari 2018 richt de heemkring zijn schijnwerpers nu op het jaar 1967 in zijn tentoonstelling “Het gebeurde in Izegem in 1967”. Aan de hand van foto’s, teksten, krantenknipsels, originele documenten en ander illustratiemateriaal wordt een heel stuk Izegemse (kleine en grote) geschiedenis uit 1967 weer opgeroepen.

Een greep uit het aanbod.

Internationaal memoreert de tentoonstelling o.a. de ramp met de APOLLO-1-cabine, Tom Simpson sterft op de Mont Ventoux, de eerste harttransplantatie van Dr. Christiaan Barnard, het overlijden van Konrad Adenauer, de staatsgreep in Griekenland…

Op het nationale vlak blikt men o.a. terug op de brand in Innovation, de tornado boven Oostmalle, een Nederlandstalige versie van de Grondwet, de sterfdag van Jozef Cardijn en René Magritte, Eddy Merckx wordt wereldkampioen in Heerlen…

TM focust uiteraard op Izegem. Hierbij een greep uit de gebeurtenissen in 1967.

Er is een uitgebreid huisvestingsverslag en er zijn openbare werken in de Albertlaan, Krekelstraat, Ommegangstraat… en het grondgebied van Mandelhof wordt onteigend voor de verbreding van het kanaal.

De tentoonstelling zelf is vrij te bezichtigen in de Erasmuszaal van de Openbare Bibliotheek, Grote Markt, vanaf 15 december 2017 tot 15 januari 2018 en dit tijdens de openingsuren.

Voor alle verdere info kunt u terecht bij TM-secretaris Freddy Seynaeve, Elegastlaan 14, tel. 051/30.58.31. U bent ook bij hem welkom voor een eventuele afspraak voor een geleid bezoek met uw vereniging of gezelschap.