Heemkring Wibilinga bezocht de Soc. D’Historique de Tourcoing

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

 

Op zaterdag 21/10/2017 brachten een 50-tal leden van de heemkring WIBILINGA uit WEVELGEM  een geslaagd tegenbezoek aan de 'Soc. d'Historique de Tourcoing'  die in 2016 zelf een dag doorbracht in de vlasgemeente.

Het programma begon met een ontbijt in de “Cercle Militaire” waar een 5-tal militaire vriendenkringen  hun vaste stek hebben, daaropvolgend was er een gegidste stadsverkenning en ontvangst in het statige stadhuis door de de schepen van cultuur.

Na het lekkere middagmaal in het restaurant “ le Paradoxe” volgde een interessant  bezoek aan het 17de eeuwse   “Hospice d’Havré”

Aaansluitend hierop werd  het “Museum 5 Juni 1944 "message Verlaine" bezocht,  dit  bevindt zich in de voormalige commando bunker van het 15de Duitse leger uit WO2.

Dit radiocentrum speelde een belangrijke rol bij de geheime geallieerde operatie Fortitude en bij de operatie Overlord (D-Day). Hier werden de delen van het gedicht van Verlaine ontcijferd, dit bericht werd verzonden op de vooravond van 6 Juni 1944 : de langste dag….

Dit is een zeer waarheidsgetrouw museum en onder de leiding van deskundige gidsen een ware openbaring.

 

Om deze mooie dag te besluiten werd nog een vriendschapsdrink aangeboden door onze Noord-Franse vrienden…