Priester Alban Vervenne op 89-jarige leeftijd overleden

Op donderdag 5 oktober overleed priester Alban Vervenne op 89-jarige leeftijd.

Hij werd geboren in Wevelgem op 26 februari 1928. Hij werd tot priester gewijd in Brugge op 30 mei 1953. Van 1953 tot 1956 was Vervenne leraar aan het Sint-Jozefscollege in Torhout en daarna was hij voor 11 jaar als godsdienstleraar verbonden aan het VTI in Brugge. Van 1967 tot 1980 was Vervenne medepastoor of onderpastoor van de Sint-Martinusparochie in Loppem. Vervenne begon kort na zijn aanstelling te publiceren over de streek.

Hij was een echte liefhebber van de regionale geschiedenis, deed enorm veel opzoekingswerk en publiceerde meerdere boeken over Loppem en omgeving. In 1974 verscheen zijn eerste boek over de geschiedenis van Loppem. In 76 volgde er een boek over oude hoeves, cafés en molens en in 1980 een boek dat specifiek handelde over de Sint-Martinusparochie.”

In 1980 werd Vervenne dan door de bisschop benoemd als pastoor in Koolskamp, waar hij tot 1998 actief bleef. Ook daar dook hij met veel enthousiasme in de lokale heemkunde en publiceerde er over de streek. Tenslotte was hij ook nog vrijwilliger in het Rijksarchief Brugge, waar hij heel wat interpretaties en vertalingen van oude akten opschreef.