Voordracht Meulebeke: Luchtoorlog boven Vlaanderen

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

 

Ondanks dat de luchtvaart nog in zijn kinderschoenen stond, werden in de Eerste Wereldoorlog al vroeg vele vliegtuigen ingezet voor spionage en verkenningsopdrachten boven het IJzerfront. Later werden er ook bombardementen mee uitgevoerd. Bommen werden toen gewoon met de hand uit het vliegtuig gegooid.

In zowel het bezette als onbezette gedeelte van West-Vlaanderen werden tientallen vliegveldjes aangelegd. Ze kenden vaak een bewogen geschiedenis.

De maneuvers in de lucht waren voor de bevolking vaak de enige concrete waarnemingen van echte en spectaculaire gevechten tussen Duitse en geallieerde waaghalzen. Tot op vandaag blijven deze ‘riddergevechten’ tot de verbeelding spreken.

Tijdens de lezing gaat Bernard Deneckere, gespecialiseerd in dit thema en auteur van verschillende boeken, ook dieper in op de luchtactiviteit en de vliegveldjes die er waren in en rond Meulebeke.

 

Deze voordracht vindt plaats op 10 december om 10 uur in de leeszaal ‘Lucifer’, bibliotheek Karel van Mandersstraat 26 Meulbeke (parking achteraan OC Vondel). De inkom is 5 euro, aperitiefje inbegrepen.