Boek: Oostkamp en Hertsberge in de Eerste Wereldoorlog

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

 

Dat het oorlogsverleden in West-Vlaanderen zich niet beperkt tot de streek van Ieper bewijst het pas verschenen boek van de hand van Wim Deneweth.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er veel Duitse militaire activiteit in Oostkamp en Hertsberge. Dat heeft alles te maken met de gunstige ligging van de gemeente. Zowel het kanaal Gent-Brugge, de spoorlijn Brussel-Oostende als de steenweg Brugge-Kortrijk garanderen een vlotte bereikbaarheid. De relatief geringe afstand tot het front is een bijkomende troef. De talrijke kastelen zijn een rustplaats voor tienduizenden Duitse frontsoldaten.

Voor het verhandelen en het transport van militair materiaal en munitie worden Vlaamse arbeidskrachten en krijgsgevangenen ingezet. Oostkamp telt maar liefst vijf Duitse vliegvelden. Kort na de bevrijding worden ze door de Belgische luchtmacht en door onze koning gebruikt.

De Duitse militaire aanwezigheid heeft een grote impact op het dagelijks leven van jong en oud. Ook de hevige bevrijdingsgevechten laten hun sporen na.

 

Het boek telt 336 pagina’s en bevat meer dan 600 exclusieve foto’s en kaarten. Historica Sophie De Schaepdrijver schreef de inleiding. Het kost 29,95 euro en kan besteld worden door overschrijving (+ 7 euro verzendingskosten) op rekening BE 39 7380 0147 4119 van de Heemkundige Kring Oostkamp.