Nieuws uit onze kringen: De Zonnebeekse Heemvrienden: voordracht : archeologie-wetgeving-opgravingen in onze regio.

Op het vlak van archeologie is de wetgeving in Vlaanderen de laatste jaren grondig veranderd en voor de modale burger is het niet altijd een ‘ver van mijn bed’ gebeuren. Het zal u immers maar overkomen dat u een woning wilt (ver)bouwen in een zone waarvan u niet wist dat een archeologisch vooronderzoek nodig is, laat staan dat u in zo’n geval de financiële gevolgen kon vermoeden wanneer na onderzoek waardevolle historische vondsten aanwezig blijken. Ook de planning en duurtijd van de werken kan er plotseling helemaal anders gaan uitzien.

Omdat archeologie en heemkunde geschiedenis een gemeenschappelijk raakvlak hebben nodigde de heemkring Zonnebeke twee sprekers uit met een verschillende invalshoek. Als eerste komt Maarten Bracke aan de beurt, zaakvoerder van het archeologisch adviesbureau ‘Acke & Bracke BVBA’ te Zelzate. Hij zal de wetgeving op een begrijpelijke manier uit de doeken doen en uitweiden over recente of nog lopende archeologische projecten in onze omgeving.

Mario Dujardin, een gewaardeerd redactielid van de Zonnebeekse Heemvrienden, is tweede spreker. Hij zal vanuit zijn ervaring als politieman uit de doeken doen wat er allemaal komt kijken wanneer bij de politie een melding van een vondst binnenkomt. In deze regio gaat dit dan in veel gevallen over menselijke resten van gesneuvelden tijdens de Grote Oorlog.

De lezing gaat door te Zonnebeke in de bibliotheek ‘De Letterschuur’ op donderdag 9 november 2017 om 19:30 uur stipt. De toegangsprijs voor de lezing met inbegrip van een drankje nadien bedraagt zes euro voor leden van de Heemvrienden en acht euro voor niet-leden, te betalen de avond zelf aan de ingang.

Voor een vlotte organisatie vragen we uitdrukkelijk dat u vooraf inschrijft, wat u op drie manieren kunt doen.

1. Op het telefoonnummer van de bibliotheek 051/77 01 58.

2. Rechtstreeks aan de balie van de bibliotheek.

3. Via volgende link: http://zonnebeke.bibliotheek.be/portaal
Vervolgens klik je op het tegeltje ‘inschrijven/aankoopsuggestie’.