Heemkunde Actueel: zaterdag 18 november 2017

De jaarlijkse studiedag van Heemkunde Vlaanderen vindt dit jaar plaats op zaterdag 18 november 2017 in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen.

Deze studienamiddag voor hedendaagse heemkunde richt zich tot iedereen die zich wil laten inspireren door de (meer)waarde en het belang van heemkunde en lokaal erfgoed. Lokale erfgoedverenigingen brengen niet alleen het verleden van een lokale gemeenschap in kaart, maar brengen ook mensen samen en treden ermee in dialoog. Dit gebeurt vaak op een participatieve manier: buitenstaanders worden aangetrokken om actief mee te werken bij de opzet en uitwerking van erfgoedactiviteiten. Niet louter als publiek maar ook als co-creator.

Hoe start je een participatieve werking op? En wat zijn de uitdagingen hierbij? Laat je inspireren door participatieve initiatieven uit de erfgoedsector! Schrijf je dan zeker in!

Op het einde van de dag maakt Heemkunde Vlaanderen haar nieuwe Ambassadeur Heemkunde Vandaag 2017 bekend.

12u

Onthaal met broodjeslunch (broodjes voorzien tot 12u45)

13u

Welkomstwoord

13u15

Lezing 'Participatietrajecten in de lokale erfgoedcontext' door Hildegarde Van Genechten (FARO)

13u45

Parallelsessie 1 (keuze uit 1,2 of 3; elke sessie wordt herhaald in parallelsessie 2)

· 1 Participatie bij...: 'Projecten met vroedvrouwen en een theaterfietstocht' door Benedict Wydooghe (Heemkundige Kring Karel Van de Poele Lichtervelde) en 'De werking van een lokaal stedelijk museum' door Leen Heyvaert (Stadsmuseum Lokeren)

· 2 Participatie in...: ''t GROM: boer beter met ICE' door Maarten Jacobs ('t GROM) en 'Het archief: rijk aan mogelijkheden' door Martine Vermandere (Amsab-ISG)

· 3 Participatie met...: 'Jongeren, psychiatrie en archief' door Rosita Boussemaere en Tilde Vandenbroucke (Erfgoedcel CO7) en 'Kinderen en senioren' door Ria Christens (Cultureel erfgoed annuntiaten Heverlee)

14u45

Parallelsessie 2 (keuze uit 1,2 of 3; zie hierboven bij parallelsessie 1)

15u45

Uitreiking titel Ambassadeur Heemkunde Vandaag 2017

Receptie

Meer informatie over het programma en de namiddagsessies vind je via deze link.

INSCHRIJVEN

Inschrijven kan tot en met 12 november via www.heemkunde-vlaanderen.be. De deelnameprijs van 15 euro per persoon (incl. broodjeslunch) mag overgeschreven worden op rekeningnummer:
IBAN: BE79 0682 2185 9033 BIC: GKCCBEBB met vermelding ‘Heemkunde Actueel + naam deelnemer'. Je inschrijving is definitief na ontvangst van de inschrijving en de betaling.