Vorming Heemkunde Vlaanderen:

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

 

Proeven van het Rijksarchief: workshops over minder bekende archiefbronnen

Plaats: Rijksarchief Gent, Bagattenstraat 43 9000 Gent, telkens op dinsdagnamiddag van 13.30 u. tot 16.30 u.

 

In het Rijksarchief zit veel ongekend bronnenmateriaal uit de negentiende eeuw met een schat aan informatie voor lokaal historisch onderzoek. Om er mee aan de slag te gaan, moet je echter weten hoe je er je weg in vindt. Met een enquête peilden Heemkunde Vlaanderen en het Rijksarchief naar de interesses van heemkundigen en lokale erfgoedwerkers. De bronnen die hen het meeste interesseerden, kan je nu via deze workshopreeks in het Rijksarchief  leren kennen.

Tijdens de workshops geeft een specialist uit het Rijksarchief je telkens praktische informatie voor het gebruik van de bron voor lokaal historisch onderzoek. Hoe ontstond de bron en wat was de historische context waar we rekening mee moeten houden? Welke informatie kun je er vinden? Hoe moet je er historische kritiek op toepassen? Daarnaast krijg je ook voorbeelden van onderzoeksvragen en kun je het bronnenmateriaal zelf ook bestuderen.

Op het programma:

§ Workshop 1: 17 oktober 2017 | Inleidende sessie: voorstelling van de collecties van het Rijksarchief (Paul Drossens) en zoekrobot (Annelies Coenen).
Hoe kan ik op een efficiënte manier zoeken in de zoekrobot ‘zoeken naar personen’? Hoe zoek ik via de zoekrobot ‘zoeken naar archieven’ documenten die voor de geschiedenis van mijn dorp belangrijk zijn? — VOLZET

§ Workshop 2: 24 oktober 2017 | Kadaster (Rombout Nijssen).
Waar kan ik oude en nieuwe kadasterplannen van mijn gemeente raadplegen? Hoe zoek ik informatie over de bouw- en de bezitsgeschiedenis van een pand?

§ Workshop 3: 7 november 2017 | Bevolkingsstatistieken van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (Marij Preneel).
Hoeveel tweelingen werden er in mijn gemeente geboren in 1886? En hoeveel mensen stierven er aan cholera? De ‘Mouvement de la population et de l’état civil’ staat sinds 2016 online en bevat een schat aan demografische data over je gemeente.

§ Workshop 4: 14 november 2017 | Registratiekantoren (Marij Preneel)
Waar vind ik de erfenisaangiften van mijn voorouders terug? Welke eigendommen kochten en verkochten mijn voorouders?

§ Workshop 5: 21 november 2017 | Justitie, rechtbanken en gevangenissen (Paul Drossens)
Hoe vind ik informatie over de criminaliteit/gepleegde misdrijven in mijn gemeente in de 19de-20ste eeuw? Hoe reconstrueer ik het gerechtelijke en/of penitentiaire verleden van een van mijn voorouders?

§ Workshop 6: 28 november 2017 | Notariaat (Michel Oosterbosch)

Kan ik huwelijkscontracten van mijn voorouders terugvinden in het notariaat? Hoe kan ik in de onoverzichtelijke massa notariaatsarchieven toch doelgericht zoeken?