Boek in de kijker: Oostkamp en Hertsberge in de Eerste Wereldoorlog, Wim Deneweth

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er veel Duitse militaire activiteit in Oostkamp en Hertsberge. Dat heeft alles te maken met de gunstige ligging van de gemeente. Zowel het kanaal Gent-Brugge, de spoorlijn Brussel-Oostende als de steenweg Brugge-Kortrijk garanderen een vlotte bereikbaarheid. De relatief geringe afstand tot het front is een bijkomende troef. De talrijke kastelen zijn een rustplaats voor tienduizenden Duitse frontsoldaten.

Voor het verhandelen en het transport van militair materiaal en munitie worden Vlaamse arbeidskrachten en krijgsgevangenen ingezet. Oostkamp telt maar liefst vijf Duitse vliegvelden. Kort na de bevrijding worden ze door de Belgische luchtmacht en door onze koning gebruikt.

De Duitse militaire aanwezigheid heeft een grote impact op het dagelijks leven van jong en oud. Ook de hevige bevrijdingsgevechten laten hun sporen na.

Dit boek beschrijft zowel de militaire gebeurtenissen als het dagelijkse leven van een in haar vrijheid beperkte gemeenschap. Het brengt ook hulde aan de slachtoffers van Oostkamp en de Belgische, Engelse, Duitse en Amerikaanse soldaten die in Oostkamp gesneuveld zijn. Mondeling overgeleverde anekdotes, informatie uit archieven en meer dan zeshonderd unieke foto’s en illustraties werpen een verbluffend licht op wat de Eerste Wereldoorlog in een landelijke gemeente als Oostkamp teweegbracht.

 

Voorintekening : 25 euro (vóór 30 juni 2017) (+ 7 euro verzendingskosten) op rekeningnummer BE 39 7380 0147 4119 van Heemkundige Kring Oostkamp met vermelding van uw naam en adres. Nadien is het boek te koop voor 29,95 euro.

Meer info: http://www.heemkringoostkamp.be/sites/default/files/media/Folder_DEF_20170512.pdf