Heemdag 2017 Heemkunde West-Vlaanderen trok ten strijde... in Zonnebeke

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

De jaarlijkse ontmoeting vond deze keer plaats in Zonnebeke. We werden met een kop koffie verwelkomd in het OC De Leege Platse te Beselare.

Voorzitter van De Zonnebeekse Heemvrienden, Eddy Lesage, opende de dag met een lezing over de toestand in Europa op de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Een uitstekende inleiding op het referaat dat volgde van Franky Bostyn, historicus, over de derde Slag bij Ieper. Beide sprekers konden met elk slechts één kaart het publiek boeien. De medewerkers van het Museum MMP1917, Karen Derycke en Lee Ingelbrecht, vertelden ons vervolgens meer over de tijdelijke tentoonstelling ‘Totale oorlog in Vlaanderen’ en het boek ‘Landschap in oorlog’ dat binnenkort verschijnt.

Zoals gewoonlijk konden we rond de middag genieten van een broodjesmaaltijd. Om kwart over één overliep onze voorzitter het jaarverslag. Nieuw dit jaar was een kort referaat van bestuurslid Sil Vandewalle over het conserveren van papier en boeken. De luisteraars kregen niet alleen praktische informatie, maar ook talrijke tips.

Voor het namiddagprogramma verplaatsten we ons richting museum in Zonnebeke. We werden in vier groepen ingedeeld en elke groep maakte kennis met dit museum, de landschapstuin, het documentatiecentrum van de plaatselijke heemkring en de kerk.

Ons programma werd verder gezet in de nieuwe gemeenteraadszaal. Daar werden we verwelkomd door de burgemeester Dirk Sioen en de schepen voor cultuur Ingrid Vandepitte.

Onze voorzitter mocht, voorafgaand aan de receptie, de Heemprijs 2016 uitreiken aan Caroline Terryn en Ludo Vanhove. C. Terryn publiceerde De Lievebergen in Moerkerke en Damme. L. Vanhove schreef De eerste Belgische vaste melkerijschool te Wevelgem anno 1890.

Nadien werd nog een kort dankwoordje uitgesproken aan ontslagnemend secretaris Martijn Vandenbroucke.

Een grote groep vervolledigde de dag met een maaltijd in zaal Koklikoo.

 

Foto’s van deze dag vindt u hier.