welkom bij heemkunde West-Vlaanderen

Oproep tot deelname aan de heemdag 2017 Sint-Niklaas

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Laatst aangepast op zondag, 06 augustus 2017 18:35 Geschreven door Blomme Bart zondag, 06 augustus 2017 17:38

 

Klant is koning. Handel en marktwezen in het verleden

De jaarlijkse heemkundige studie- en ontmoetingsdag vindt dit jaar plaats in Sint-Niklaas op 7 oktober 2017. Centraal staan de tussenpersonen in de vroegmoderne tijd tussen de producerende landbouwer en de consument. Verder wordt er gefocust op de negentiende eeuw waarbij de winkels mee evolueren. De stad Sint-Niklaas viert dit jaar haar 800-jarig bestaan. In dit handelscentrum kan je tijdens de namiddag nog meer vernemen over de handel.

Programma:

09.15 u.: onthaal met koffie/thee

Welkomswoord door Fons Dierickx en Lieven Dehandschutter

10.00 u.: lezing: ‘Tussenpersonen in de handel. Relaties tussen stad en platteland in het vroegmoderne Vlaanderen (17de -18de eeuw) (Reinoud Vermoesen U. Antwerpen)

10.15 u.: muzikaal intermezzo

11.05 u.: Lezing: ‘Shoppen en de stad. Winkelen als stedelijke levensstijl, 19de -20 ste eeuw (Ilja Van Damme (U. Antwerpen)

12.15 u.: Middagmaal (preisoep – varkensgebraad met mosterdsaus, seizoensgroenten en kroketten, koffie/thee met chocomousse). Aperitief en twee glazen wijn of water inbegrepen.

14.30 u.: namiddagprogramma: keuze uit geleide bezoeken:

Tentoonstelling ‘Zijde gij ook van Sinnekloes’ in combinatie met bezoek aan Stedelijke Musea

Mercatormuseum met het Brei-atelier (SteM)

Pijp- en Tabaksmuseum in combinatie met een historisch sociale stadskernwandeling

Erfgoedwandeling ‘Handel en herbergen’

Ergoedwandeling: ‘Sint-Niklaas een acht eeuwen durend verhaal’.

16.30 u.: slotzitting met uitreiking van de Reinaertprijs (HK Oost-Vlaanderen) en het Jozef Weyns-eremerk.

Uitleiding door Jozef Dauwe, gedeputeerde voor Cultuur

Aansluitend receptie.

 

Wie vragen heeft in verband met de mogelijkheden voor wie minder mobiel is, kan altijd terecht bij Heemkunde Vlaanderen, 015/20 51 74 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
Wie specifieke wensen heeft betreffende het middagmaal, vragen we om contact op te nemen.

Locatie

Stadsschouwburg
Paul Snoekstraat 1 – 9100 Sint-Niklaas

Inschrijven kan tot uiterlijk 27 september 2017. De deelnameprijs bedraagt 40 euro per persoon. Voor deelname zonder lunch aan voor- of namiddagprogramma betaal je telkens 15 euro.

Deelnemers kunnen het juiste bedrag overmaken op het rekeningnummer BE79 0682 2185 9033 (BIC GKCCBEBB) op naam van Heemkunde Vlaanderen, met vermelding ‘Heemdag 2017’ en de naam van de organisatie of deelnemers.
Je inschrijving is definitief na ontvangst van het ingevuld formulier en de betaling. De datum waarop je inschrijving en je betaling het secretariaat bereiken, is bepalend wanneer de maximumcapaciteit bereikt wordt.

 

 

Verder uitleg en mogelijkheid tot inschrijven vindt u hier.

 

Heemdag 2017 Heemkunde West-Vlaanderen trok ten strijde... in Zonnebeke

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Laatst aangepast op dinsdag, 06 juni 2017 19:09 Geschreven door Blomme Bart dinsdag, 30 mei 2017 18:32

De jaarlijkse ontmoeting vond deze keer plaats in Zonnebeke. We werden met een kop koffie verwelkomd in het OC De Leege Platse te Beselare.

Voorzitter van De Zonnebeekse Heemvrienden, Eddy Lesage, opende de dag met een lezing over de toestand in Europa op de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Een uitstekende inleiding op het referaat dat volgde van Franky Bostyn, historicus, over de derde Slag bij Ieper. Beide sprekers konden met elk slechts één kaart het publiek boeien. De medewerkers van het Museum MMP1917, Karen Derycke en Lee Ingelbrecht, vertelden ons vervolgens meer over de tijdelijke tentoonstelling ‘Totale oorlog in Vlaanderen’ en het boek ‘Landschap in oorlog’ dat binnenkort verschijnt.

Zoals gewoonlijk konden we rond de middag genieten van een broodjesmaaltijd. Om kwart over één overliep onze voorzitter het jaarverslag. Nieuw dit jaar was een kort referaat van bestuurslid Sil Vandewalle over het conserveren van papier en boeken. De luisteraars kregen niet alleen praktische informatie, maar ook talrijke tips.

Voor het namiddagprogramma verplaatsten we ons richting museum in Zonnebeke. We werden in vier groepen ingedeeld en elke groep maakte kennis met dit museum, de landschapstuin, het documentatiecentrum van de plaatselijke heemkring en de kerk.

Ons programma werd verder gezet in de nieuwe gemeenteraadszaal. Daar werden we verwelkomd door de burgemeester Dirk Sioen en de schepen voor cultuur Ingrid Vandepitte.

Onze voorzitter mocht, voorafgaand aan de receptie, de Heemprijs 2016 uitreiken aan Caroline Terryn en Ludo Vanhove. C. Terryn publiceerde De Lievebergen in Moerkerke en Damme. L. Vanhove schreef De eerste Belgische vaste melkerijschool te Wevelgem anno 1890.

Nadien werd nog een kort dankwoordje uitgesproken aan ontslagnemend secretaris Martijn Vandenbroucke.

Een grote groep vervolledigde de dag met een maaltijd in zaal Koklikoo.

 

Foto’s van deze dag vindt u hier.